Via het systeem van de mobiliteitsvergoeding, ook wel ‘cash for car’ genoemd, kunnen werknemers met een bedrijfswagen die ze ook privé mogen gebruiken, de auto inleveren in ruil voor een extra bedrag in cash.
Voor wie
Eenvoudig gesteld kunnen werknemers die minstens 12 maanden met een bedrijfswagen rijden, het voertuig ruilen voor cash.
De werkgever is niet verplicht om de mobiliteitsvergoeding in te voeren, en kan dit ook selectief invoeren. Werknemers die hun voertuig voor het werk dagelijks nodig hebben (vb. vertegenwoordigers), kan u buiten de regeling laten. Ook de werknemer is niet verplicht om in te gaan op de mogelijkheid om zijn voertuig in te wisselen voor cash.
Kostprijs werknemers
De werknemer kan in ruil voor het inleveren van zijn bedrijfswagen een mobiliteitsvergoeding ontvangen. Dit bedrag stemt overeen met de waarde (op jaarbasis) van het gebruiksvoordeel van de ingeleverde bedrijfswagen en wordt bepaald aan de hand van de cataloguswaarde van het ingeruilde voertuig, de eigen bijdrage van de werknemer en het al dan niet beschikken over een tankkaart.
Kostprijs werkgevers
De werkgever kan de werknemer in ruil voor het inleveren van zijn bedrijfswagen een mobiliteitsvergoeding betalen. Dit bedrag stemt overeen met de waarde (op jaarbasis) van het gebruiksvoordeel van de ingeleverde bedrijfswagen en wordt bepaald aan de hand van de cataloguswaarde van het ingeruilde voertuig, de eigen bijdrage van de werknemer en het al dan niet beschikken over een tankkaart.
Voordelen werkgevers
De werknemer krijgt de keuze om al dan niet voor een bedrijfswagen of een vergoeding in cash te kiezen.
Initiatiefnemers
De mobiliteitsvergoeding is een bevoegdheid van de federale overheid.
Meer informatie over de modaliteiten werden door Voka voor u gebundeld in 15 vragen & antwoorden over de mobiliteitsvergoeding.